maj 11 2009

Gotowanie szparagów


Komentarze: 0
Obieranie

Pędy najlepiej obierać skroaczką do warzyw, zaczynając od czubka (poniżej główki) i przechodzić w kierunku dołu. Aby się nie połamały możesz położyć je na czymś trawdym - desce, denku garnka lub kuchennym blacie.

Usuwanie stwardnień

Twarde końce szparagów należy usunąć. Możesz je odłamać - nagnij szparaga, twarda część powinna sama odpaść. Możesz je też odciąć nożem. Stwardnienie to ok. 2 cm końcówki warzywa.

Gotowanie

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z odrobiną soku cytryny i łyżką masła,ok. 10-15 min. Można je gotować w specjalnych wysokich garnkach, lub zwykłych szerokich. Wówczas najlepiej jest jednak szparagi związać bawełnianą nitką, aby łatwiej je było po ugotowaniu wyjąć.

Gotowanie szparagów...

warzywa : :
Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz