sie 06 2009

Mrożenie warzyw


Komentarze: 3

Mrożenie warzyw to jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności wraz z zachowaniem ich cennych właściwości odżywczych i walorów smakowych. Przed przystąpieniem do mrożenia  warto pamiętać o 3 zasadach:

warzywa przed zamrożeniem zblanszuj, czyli zanurz we wrzątku, a potem ostudź. Dzięki temu zniszczysz bakterie i będziesz mogła przez kilka miesięcy spokojnie przechowywać warzywa w swojej zamrażalce. zamrażaj w jak najniższej temperaturze, gdyż wtedy proces zamrażania trwa krócej, a kryształki lodu, które wytwarzają się wewnątrz warzyw są małe. Szybciej je więc rozmrozisz i nie stracisz cennych witamin z warzyw. nigdy nie rozmrażaj warzyw w temperaturze pokojowej, gdyż wtedy bakterie zaczynają się szybko namnażać. Nigdy też nie zamrażaj ich ponownie. Najlepiej jest rozmrażać produkty w lodówce, we wrzątku lub w mikrofali.
writing a cv
07 września 2011, 15:32
I can't understand why people don't know about this before?
11 października 2010, 11:04
Wszystko dobrze, tyle że warzywa podobno tracą dużo właściwości odżywczych jeśli chodzi o ich wersję mrożoną!
26 sierpnia 2010, 09:48
Bardzo ciekawe rady zwłaszcza jeśli chodzi o rozmrażanie we wrzątku. Robiłam to do tej pory intuicyjnie, bo zawsze zapominałam wyjąć mięso, czy warzywa na czas, tak żeby wcześniej się rozmroziły...

Dodaj komentarz