Komentarze: 0
Papryka jest warzywem o jadalnych owocach, należącym do rodziny psiankowatych. Papryka słodka (Capsicum annum) jest rośliną jednoroczną, osiągającą około 75 cm wysokości. Papryka ostra (Capsicum frutescens) może być uprawiana jako wieloletnia i osiąga do 1,5 m wysokości.
Ze
względu na dużą wrażliwość papryki na wiatr, do jej uprawy powinniśmy
wybrać miejsce zaciszne, o wystawie południowej. Papryki wymagają gleb
żyznych, przepuszczalnych, o średniej zawartości azotu. Uprawiamy je z rozsady. Wysiew wiosną w szklarni w kuwetach z ziemią kompostową o pH 5,5 do 7. Siewki pikuje się do 6 - 9 cm doniczek.
Do gruntu wysadzamy po około 10 do 12 tygodniach, gdy jest pewne, że
nie grożą już przymrozki. Aby poprawić warunki cieplne gleby warto ją
wyściółkować.